Česi si zvolili prezidenta, bude ním expremiér Miloš Zeman

27.01.2013 Celý región

Praha 26. januára (TASR) - Víťazom historicky prvej priamej voľby prezidenta Českej republiky sa dnes po rozhodujúcom druhom kole hlasovania stal bývalý premiér Miloš Zeman.

Nový český prezident Miloš Zeman získal 2.717.405 hlasov voličov, čo predstavuje 54,8 percenta. Neúspešného protikandidáta Karla Schwarzenberga podporilo 2.241.171 voličov, teda 45,19 percenta. Volebná účasť bola 59,1 percenta (v prvom kole 61,3 percenta). Vyplýva to z neoficiálnych konečných výsledkov druhého kola priamej voľby, ktoré na svojej stránke zverejnil Český štatistický úrad.

Najvyššia volebná účasť bola podľa servera Novinky.cz v zahraničí, kde prišlo voliť 72,29 percenta voličov. Najmenej ľudí hlasovalo v Karlovarskom a Ústeckom kraji, kde bola účasť 49,98, respektíve 50,26 percenta.

Schwarzenberg vyhral u Čechov hlasujúcich v cudzine

Zeman: Prehru Schwarzenberga spôsobili najmä české médiá
Prehru Karla Schwarzenberga v historicky prvej priamej voľbe prezidenta ČR spôsobili z 95 percent české médiá. Novinárom to v sídle svojho volebného štábu v pražskom Chodove povedal víťaz volieb Miloš Zeman v odpovedi na otázku, čo rozhodlo o jeho víťazstve.

"Vtieravá a manipulatívna mediálna masáž bola tak odporná, že aj tým, ktorí boli pôvodne pripravení voliť Karla Schwarzenberga, sa tak zhnusila, že nakoniec zvolili mňa," vyhlásil.
Schwarzenberg opäť vyhral prezidentské voľby u Čechov hlasujúcich v cudzine. Získal vyše 84 percent hlasov, teda o 3500 hlasov viac ako v prvom kole. Zeman vyhral len v 14 zo 102 zahraničných obvodov, ale v Iráne, Zimbabwe, Uzbekistane a Portugalsku dostal hlasy od všetkých zúčastnených voličov.

Portál iDNES.cz informoval, že na stránke www.zemancountdown.cz začal bežať odpočet Zemanovho päťročného mandátu. Stránky sú podľa správy domén zaregistrované na meno Ján Jablůnka.

Zaujímavé je, že na facebookových profiloch oboch kandidátov objavilo sa poďakovanie objavilo skôr, ako vystúpili v televíznom vysielaní.

Ministerstvo vnútra ČR vyčíslilo náklady na tohtoročné prezidentské voľby na 655 miliónov korún (25,5 milióna eur). Podľa informácií ministerstva sa vytlačilo 21 miliónov volebných lístkov, na ktoré sa použilo 250 ton papiera pri nákladoch 25 miliónov korún. Ďalších 109.000 korún stála výroba voličských preukazov.

Budem prezidentom dolných desiatich miliónov

Nový český prezident Miloš Zeman, zvolený v historicky prvej priamej voľbe, absolvuje prvú zahraničnú cestu na Slovensko. Chce byť prezidentom "dolných desiatich miliónov" a nechce byť prezidentom "kmotrovských mafií". Povedal to bezprostredne po zvolení na improvizovanej tlačovej konferencii v Top Hoteli Praha, na ktorú prišiel okrem iného v sprievode herečky Jiřiny Bohdalovej, speváka Daniela Hůlku a svojej dcéry Kateřiny. O tej povedal, že bude "neformálne prvou slečnou".

Zeman sa na úvod poďakoval "všetkým občanom", ktorí mu dali hlas a svojmu protikandidátovi Karlovi Schwarzenbergovi zablahoželal "k čestnému druhému miestu". Poďakoval sa aj svojmu tímu, bez ktorého pomoci by voľby nikdy nemohol vyhrať.

"Sľubujem, že ako prezident zvolený priamou voľbou občanov sa budem snažiť byť prezidentom všetkých občanov," vyhlásil Zeman.

Prezidentská kampaň podľa neho neprekročila mieru. "Teraz treba upokojovať situáciu," uviedol Zeman. Kampaň podľa neho bola zápasom medzi Sláviou a Spartou. "Teraz nastupuje hra za národné mužstvo ČR," dodal.

Ako prvú vec chce Zeman zložiť prezidentskú prísahu, predniesť inauguračný prejav, navštíviť vládu a predniesť prejav v parlamente.

Zeman často reagoval na novinárske otázky ironicky. Na otázku, ktoré denníky považuje za neseriózne, odpovedal, že sú to tie, ktorých šéfredaktori vyzvú na podporu akéhokoľvek kandidáta. Denník Mladá fronta DNES označil viackrát za "bulvárny", obul sa aj do uznávaného moderátora Českej televízie Václava Moravca, ktorý sa podľa neho správa ako "ďalší prezidentský kandidát".

Priaznivci Miloša Zemana na záver zaspievali štátnu hymnu. Zborový spev začal Daniel Hůlka, ku ktorému sa pridal aj Zeman. Počas celej tlačovky boli problémy so zvukom, takže niektoré Zemanova odpovede neboli počuť celé.

Schwarzenberg sa poďakoval svojim voličom

Neúspešný kandidát českých prezidentských volieb Karel Schwarzenberg uznal svoju porážku v rozhodujúcom druhom kole a na tlačovej konferencii sa poďakoval voličom, ktorí mu odovzdali svoj hlas.

Z Paláca Lucerna na diaľku zablahoželal víťazovi Milošovi Zemanovi a odkázal mu, aby bol prezidentom všetkých občanov. Rozdiel desiatich percent podľa neho spôsobili lži v predvolebnej kampani.

"Desať percent je jasný rozdiel, zvíťazil Miloš Zeman, čo uznávam. Dúfam, že sa mu podarí byť prezidentom všetkých českých občanov," citoval ho server Lidovky.cz.

Schwarzenberg poďakoval svojmu štábu a nepriamo si "rypol" do svojho rivala: "Rád by som poďakoval svojmu tímu, pretože sa nedopustil žiadnych klamstiev a podpásoviek ani v najhorších chvíľach, zachovali sme si česť."

O výsledku volieb podľa neho rozhodla ostrá kampaň. "Rozdiel desať percent je výsledkom tejto kampane. Zo života viem, že proti istému ohováraniu sa nie je možné brániť. Voľby vyhrala lož. A nie jedna," povedal Schwarzenberg.

Na otázku, či bude opäť kandidovať, odpovedal: "Nie, teraz už má nastúpiť mladá generácia, mladší ľudia. Ten boj už nebude o minulosti, ale o budúcnosti. Je nutné, aby budúci boj bol o budúcnosti ČR, nie o minulosti".

Neúspešný kandidát zakončil svoje vystúpenie vetou: "Ďakujem mnohokrát a uvidíme sa v lepších časoch."

Profil Miloša Zemana

Miloš Zeman sa narodil 28. septembra 1944 v českom Kolíne. V roku 1969 ukončil štúdium na Vysokej škole ekonomickej v Prahe a ako pedagóg tam pracoval do roku 1970. V roku 1968 vstúpil do Komunistickej strany Československa (KSČ) a na základe štúdie, porovnávajúcej komunizmus a fašizmus ho v roku 1970 zo strany vylúčili.

V období 1971 až 1984 pracoval v telovýchovných podnikoch Noctua, Technosport a Sportpropag. Pracovníkom Výskumného ústavu ekonomiky bol v rokoch 1985-1989 a Prognostického ústavu Československej akadémie vied v období 1990 až 1992.

Poslancom Snemovne národov Federálneho zhromaždenia (FZ) ČSFR za Občianske fórum bol Miloš Zeman od 30. januára 1990 do 6. júna 1992. Členom predsedníctva FZ ČSFR bol od februára 1990 do mája 1991 a predsedníctva Snemovne národov (SN) ČSFR od júna 1990 do mája 1991. Vykonával tiež funkciu predsedu Výboru pre plán a rozpočet SN ČSFR. Od februára 1991 do februára 1992 bol podpredsedom Československej asociácie Rímskeho klubu.

Členom Československej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) sa stal v roku 1992. Po premenovaní ČSSD na Českú stranu sociálnodemokratickú (ČSSD) 28. februára 1993 sa stal jej predsedom. V marci 1993 inicioval vytvorenie predvolebného zoskupenia Realistický blok. Od júna 1996 bol predsedom Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR. Predsedom vlády ČR bol v období od 17. júla 1998 do 15. júla 2002, kedy ho na tomto poste vystriedal Vladimír Špidla (ČSSD).

Miloš Zeman v roku 2002 odmietol opätovnú kandidatúru na predsedu vlády, na výzvu členov a priaznivcov SDSS kandidoval na funkciu prezidenta, vo voľbách v roku 2003 nebol zvolený.

Od roku 2003 žije ako dôchodca na Vysočine. V roku 2007 pre nesúhlas s politikou ČSSD vystúpil zo strany. Stranu práv občanů založil v roku 2009 a v marci 2010 ho zvolili za jej predsedu. Strana kandidovala v českých parlamentných voľbách v máji 2010, ale do parlamentu sa nedostala. Zeman zložil funkciu, neskôr bol zvolený za jej čestného predsedu. Dňa 26. júna 2012 oficiálne ohlásil svoju kandidatúru na funkciu českej hlavy štátu.

Miloš Zeman má 68 rokov, je druhý raz ženatý, má syna z prvého a dcéru z druhého manželstva.

Klaus k víťazstvu Zemana: Konečne zvíťazila pravda a láska nad lžou a nenávisťou

Víťazstvo Miloša Zemana v druhom kole priamej voľby prezidenta ocenil súčasný český prezident Václav Klaus. Podľa neho zvíťazila pravda a láska nad lžou a nenávisťou, povedal Klaus v rozhovore pre Český rozhlas z Čile, kde je momentálne na pracovnej ceste.

Klaus si myslí, že český národ sa nenechal zmiasť neuveriteľnou mediálnou protikampaňou. "Keby som chcel použiť zveličenie, ktoré u nás toľko kolovalo, tak by som povedal, že teraz teda konečne zvíťazila pravda a láska nad lžou a nenávisťou. Som tomu nesmierne rád a je to obrovské zadosťučinenie pre všetkých, ktorí to s našou krajinou myslia dobre," zdôraznil Klaus.

"Tak po prvé - všetci asi očakávali, že som bol za Miloša Zemana, v podstate som sa tým netajil. Takže ja som rád, že to takto dopadlo," uviedol Klaus. "No či ja som alebo nie som rád, to je možno druhoradé. Prvoradé je to, že s dobrým pocitom môžem povedať, že som na český národ hrdý."

Klaus si nemyslí, že by teraz mal dávať novozvolenému prezidentovi rady. Telefonicky Zemanovi zablahoželal, ale skoro si nerozumeli, pretože v Zemanovom tíme boli búrlivé oslavy.

Dosluhujúci prezident už pred druhým kolom jasne naznačil, že bude voliť práve Zemana. Na verejnosť dokonca prenikla SMS, v ktorej Klaus napísal, že ak by vyhral Karel Schwarzenberg, uvažoval by o emigrácii, pripomenul portál iDNES.cz.

Kalousek: Miloš Zeman by mal čo najskôr vyvetrať

Novozvolený prezident ČR Miloš Zeman by mal čo najskôr vyvetrať zápach "náckosti" a xenofóbie, ktorý jeho tím do verejného priestoru vypustil. Novinárom to v reakcii na volebné výsledky povedal prvý podpredseda TOP 09 a minister financií Miroslav Kalousek.

"Miloš Zeman je legitímne zvolený prezident ČR a je namieste, aby sa tešil formálnej autorite, ktorá prezidentovi ČR patrí. Či si získa časom aj autoritu neformálnu, je len na ňom. Ja mu veľmi prajem, aby sa mu to podarilo," dodal Kalousek.

Robert Fico gratuluje Milošovi Zemanovi k zvoleniu

Predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico gratuluje Milošovi Zemanovi k zvoleniu do funkcie českého prezidenta. Uvádza sa to v tlačovom vyhlásení, ktoré TASR poskytla jeho hovorkyňa Beatrice Hudáková.

"Bez ohľadu na výsledok, už pred druhým kolom voľby bolo zjavné, že českým prezidentom sa stane osobnosť. Rešpektujem vôľu českých občanov a samozrejme gratulujem Milošovi Zemanovi k zvoleniu," vyhlásil Robert Fico.

Najvyššej ústavnej funkcie v ČR sa ujme výrazná osobnosť

Najvyššej ústavnej funkcie v Českej republike (ČR) sa ujme výrazná osobnosť, ktorá si váži prirodzene blízky a priateľský vzťah svojich spoluobčanov k Slovensku. V blahoprajnom liste novozvolenému prezidentovi ČR Milošovi Zemanovi to uviedla slovenská hlava štátu.

Slovenský prezident Ivan Gašparovič zároveň pozval Miloša Zemana s manželkou na oficiálnu návštevu Slovenskej republiky.

"Som presvedčený, že spoločná história Slovákov a Čechov spolu s dedičstvom vzájomnej úcty, dôvery a prirodzeného priateľstva medzi našimi krajinami a ich občanmi sú solídnou základňou ďalšieho prehlbovania výnimočnej slovensko - českej spolupráce," vyhlásil Ivan Gašparovič.

Vyjadril tiež vieru, že oba štáty budú aktívne a spoločne prispievať v NATO a európskych štruktúrach k riešeniu aktuálnych výziev.

Zemanovi gratuloval Nečas, predstavitelia ľavice i pravice

Český premiér Petr Nečas označil Miloša Zemana za štandardného politika a vyjadril presvedčenie, že víťaz prezidentských volieb nadviaže na doterajšie ústavné zvyklosti. Informovali o tom servery Novinky.cz a Lidovky.cz.

"Zeman je štandardným politikom, ktorý sa pohybuje na štandardnom politickom ihrisku," uviedol Nečas a tlmočil víťazovi svoju gratuláciu.

Miloš Zeman bol podľa Nečasa "najprirodzenejším kandidátom" na prezidentský úrad, ktorého vygenerovala ponovembrová politika, popri Václavovi Havlovi a Václavovi Klausovi.

Premiér tiež poďakoval za volebný boj porazenému kandidátovi Karlovi Schwarzenbergovi, ktorého v druhom kole volieb podporovala aj Nečasova ODS. Ocenil aj vysokú účasť voličov na hlasovaní.

Predseda ČSSD Bohuslav Sobotka ponúkol svojmu bývalému straníckemu kolegovi Zemanovi spoluprácu "v prospech občanov ČR". Výsledok volieb podľa Sobotku znamená porážku a oslabenie legitimity súčasnej pravicovej koalície.

Šéf KSČM Vojtěch Filip privítal skutočnosť, že zvíťazil kandidát, ktorý nie je spojený so súčasnou, podľa neho u občanov zdiskreditovanou vládnou koalíciou.

Zeman dostal blahoželania i od lídra národných socialistov Jiřího Paroubka, ako aj od neúspešných kandidátov z prvého kola Jana Fischera a Jany Bobošíkovej. Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) a viacerí ďalší politici vyjadrili nádej, že nový prezident prispeje k zjednoteniu českej spoločnosti polarizovanej priebehom volebnej kampane.
 

Vyberte región